نون خونی
نون خونی (nun xuni) یا نون خمونی (nun xomuni) به معنای نان خانگی یا نان خودمانی به نانی گفته می شود که در تنور خانگی پخته می شود. نان خانگی دزفولی شبیه تافتون است اما اندکی ضخیم تر.
شیوه های پخت نان
پیش تر در تنورهای سفالی که معمولا در حیاط یا پشت بام خانه نصب می شدند و با آتش هیزم و ذغال گرم می شدند نان می پختند اما با گازکشی شدن شهر در اوایل دهه هفتاد شمسی و در دسترس قرار گرفتن تنورهای گازی فلزی فرایند پخت نان سریع تر شد و برخی از مردم به شغل نانوایی خانگی روی آوردند. این شیوه پخت نان در دزفول با استقبال مردم روبرو شد که دلیل آن هم کیفیت بسیار پایین نان ماشینی بود.
دونونی
دو نونی یا دونونه به نانی گفته می شود که خمیر آن از دو چانه تشکیل شده باشد. معمولا برای تلیت کردن در غذاهایی مثل آبگوشت و قلم از دونونی استفاده می شود.
آشپزی
از نان در آشپزی دزفولی استفاده زیادی می شود. به غیر از غذاهای زیادی که لزوما باید با نان صرف شوند، نان یکی از ارکان اصلی در غذاهایی مانند او پیوزی یا نون چربی محسوب می شود.
اصطلاحات
- دارم سیش مه دو نون گرم /dārom siesş mé do nun-e gárm/ به معنای در میان دو نان گرم برایش نگه داشته ام اصطلاحی است که در مقام تهدید یک فرد استفاده می شود. معادل فارسی آن می شود آشی برایش بپزم که یک وجب روغن رویش باشد.
- نون در دزفولی به طور عام استعاره از یک وعده غذا (معمولا ناهار) دارد. مثلا نون نخوردمه /nün naxwárdoma/ به معنای این است که غذایی نخورده ام.