بیرق زنون: تفاوت میان نسخه‌ها

از دزفول ویکی
(صفحه‌ای تازه حاوی «'''بیرق زنون''' /béraq zanün/ به معنای ''مراسم زدن بیرق'' مراسمی است سنتی که از گذشته‌...» ایجاد کرد)
 
بدون خلاصۀ ویرایش
 
خط ۱: خط ۱:
'''بیرق زنون''' /béraq zanün/ به معنای ''مراسم زدن بیرق'' مراسمی است سنتی که از گذشته‌های دور و در شب عید قربان در منزل کسی که به سفر حج رفته است برگزار می شود. در این رسم به تعداد افراد خانواده حاجی، بیرق‌های کوچکی که مثلثی شکل هستند، تهیه می‌شود و پایه هر یک از این بیرق‌ها که شبیه پرچم می‌باشد دارای طول‌های مختلفی است. مثلاً طول اولین بیرق از یک یا ۱/۵ یا متر شروع شده و به نسبت افراد کوتاه‌تر می‌شود. یعنی به اندازه سن افراد خانواده برای هر یک از افراد، یک بیرق زده می‌شود که رنگ آن‌ها سفید و سبز است. رنگ سفید که بیرق بزرگ است، برای حاجی یا پدر خانواده است. اگر زن و مرد هر دو به خانه خدا مشرف شده باشند، برای هر دو نفر آن‌ها دو بیرق سفید که باز هم طول پایه بیرق زن کمی کوتاه‌تر از بیرق مرد نصب می‌شود و سپس به تعداد اولاد هر خانواده بیرق تهیه شده و در شب عید قربان که در دزفول به شب بیرق زنان معروف است، همه فامیل و بستگان و آشنایان در منزل حاجی جمع شده و پس از صرف شام و پذیرایی به اجرای مراسم مداحی و دعاخوانی توسط مداحان اقدام به نصب بیرق‌ها در پشت بام می‌کنند. پس از نصب هر بیرق و ذکر نام وی که همراه با خواندن اشعار محلی به گویش دزفولی است صلوات فرستاده و برای سلامتی آنان دعا می‌کنند. این رسم تا پاسی از شب عید قربان در منازل و خانواده‌ها ادامه داشته و مردم به جشن و شعرخوانی می‌پردازند. این رسم کهن تا به امروز در دزفول استمرار داشته‌است.
'''بیرق زنون''' /béraq zanün/ به معنای ''مراسم زدن بیرق'' مراسمی است سنتی که از گذشته‌های دور و در شب عید قربان در منزل کسی که به سفر حج رفته است برگزار می شود.
 
==چگونگی برگزاری مراسم==
در این رسم به تعداد افراد خانواده حاجی، بیرق‌های کوچکی که مثلثی شکل هستند، تهیه می‌شود و پایه هر یک از این بیرق‌ها که شبیه پرچم می‌باشد دارای طول‌های مختلفی است.
این بیرقها ساده و به آسانی قابل تهیه هستند و شامل قطعه چوبی عمودی (که معمولا از [[بازار کونه|بازار کهنه]] و خراطی ها قابل تهیه است) به همراه پارچه هایی که بعد از دوخته شدن، چوب درون آن قرار می گیرد و همانند یک پرچم می شود. به اندازه سن افراد خانواده برای هر یک از افراد، یک بیرق زده می‌شود که رنگ آن‌ها سفید و سبز است. رنگ سفید که بیرق بزرگ است، برای حاجی یا پدر خانواده است. اگر زن و مرد هر دو به خانه خدا مشرف شده باشند، برای هر دو نفر آن‌ها دو بیرق سفید که باز هم طول پایه بیرق زن کمی کوتاه‌تر از بیرق مرد نصب می‌شود و سپس به تعداد اولاد هر خانواده بیرق تهیه شده و در شب عید قربان که در دزفول به شب بیرق زنان معروف است، همه فامیل و بستگان و آشنایان در منزل حاجی جمع شده و پس از صرف شام و پذیرایی به اجرای مراسم مداحی و دعاخوانی توسط مداحان اقدام به نصب بیرق‌ها در پشت بام می‌کنند. پس از نصب هر بیرق و ذکر نام وی که همراه با خواندن اشعار محلی به گویش دزفولی است صلوات فرستاده و برای سلامتی آنان دعا می‌کنند. این رسم تا پاسی از شب عید قربان در منازل و خانواده‌ها ادامه داشته و مردم به جشن و شعرخوانی می‌پردازند.  
 
==وضعیت کنونی==
هر چند این رسم کهن تا به امروز در دزفول استمرار داشته‌است اما در حال کمرنگ شدن است و نسل جدید چندانی اهمیتی به برگزاری آن نمی دهند.
 


[[رده:واژگان دزفولی]]
[[رده:واژگان دزفولی]]
[[رده:مراسم ها]]
[[رده:مراسم ها]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۷ فوریهٔ ۲۰۲۲، ساعت ۱۳:۵۱

بیرق زنون /béraq zanün/ به معنای مراسم زدن بیرق مراسمی است سنتی که از گذشته‌های دور و در شب عید قربان در منزل کسی که به سفر حج رفته است برگزار می شود.

چگونگی برگزاری مراسم

در این رسم به تعداد افراد خانواده حاجی، بیرق‌های کوچکی که مثلثی شکل هستند، تهیه می‌شود و پایه هر یک از این بیرق‌ها که شبیه پرچم می‌باشد دارای طول‌های مختلفی است. این بیرقها ساده و به آسانی قابل تهیه هستند و شامل قطعه چوبی عمودی (که معمولا از بازار کهنه و خراطی ها قابل تهیه است) به همراه پارچه هایی که بعد از دوخته شدن، چوب درون آن قرار می گیرد و همانند یک پرچم می شود. به اندازه سن افراد خانواده برای هر یک از افراد، یک بیرق زده می‌شود که رنگ آن‌ها سفید و سبز است. رنگ سفید که بیرق بزرگ است، برای حاجی یا پدر خانواده است. اگر زن و مرد هر دو به خانه خدا مشرف شده باشند، برای هر دو نفر آن‌ها دو بیرق سفید که باز هم طول پایه بیرق زن کمی کوتاه‌تر از بیرق مرد نصب می‌شود و سپس به تعداد اولاد هر خانواده بیرق تهیه شده و در شب عید قربان که در دزفول به شب بیرق زنان معروف است، همه فامیل و بستگان و آشنایان در منزل حاجی جمع شده و پس از صرف شام و پذیرایی به اجرای مراسم مداحی و دعاخوانی توسط مداحان اقدام به نصب بیرق‌ها در پشت بام می‌کنند. پس از نصب هر بیرق و ذکر نام وی که همراه با خواندن اشعار محلی به گویش دزفولی است صلوات فرستاده و برای سلامتی آنان دعا می‌کنند. این رسم تا پاسی از شب عید قربان در منازل و خانواده‌ها ادامه داشته و مردم به جشن و شعرخوانی می‌پردازند.

وضعیت کنونی

هر چند این رسم کهن تا به امروز در دزفول استمرار داشته‌است اما در حال کمرنگ شدن است و نسل جدید چندانی اهمیتی به برگزاری آن نمی دهند.